Buskie Potyczki Kulinarne (foto)
Dodał: Milena Data: 2017-06-06 14:47:42 (czytane: 14997)
Za nami kolejna edycja konkursu "Buskie Potyczki Kulinarne". O wspaniałe nagrody powalczyło osiem drużyn z województwa świętokrzyskiego oraz małopolskiego.
Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem fileta z kaczki oraz miodu naturalnego. W jury zasiedli: Michał Markowicz – Szef Kuchni Hotelu Odyssey w Kielcach, Rafał Korus - Szef Kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach, Elżbieta Kotarba oraz Tobiasz Dziura- reprezentujący Hotel Słoneczny Zdrój. Przewodniczącym był najsłynniejszy włoski kucharz w Polsce Giancarlo Russo. Swoją obecnością zaszczyciła również Natalia Paździor zwyciężczyni pierwszego MasterChef Junior.
Danie, które podbiło podniebienia jurorów i zdobyło I miejsce to: Filet z kaczki na puree kalafiorowym z duszonym burakiem, gnocchi z fioletowego ziemniaka i oliwą tymiankową, przygotowane przez Krystiana Piaseckiego i Aleksandrę Gładysz. Na II miejscu znalazła się potrawa: Pierś z kaczki z kalafiorowym bulgur i sosem z buraków w wykonaniu Dominiki Góreckiej i Bartosza Matyska. III miejsce zdobyło danie: Filet z kaczki na kaszy gryczanej na kolorowym puree, piklowanymi buraczkami z sosem limonkowo– kardamonowym, które zostało przygotowane przez Andrzeja Gawędę i Natalię Przekotę.
Do II edycji Buskich Potyczek Kulinarnych zakwalifikowali się:
Krystian Piasecki i Magdalena Paluch - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu;
Marian Wąchała i Jana Zatyrka - Niepubliczne Technikum w Kielcach;
Jolanta Kogut i Joanna Krzykawska - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie;
Dawid Mazurczak i Agnieszka Zegadło - Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach;
Andrzej Gawęda i Natalia Przekota - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busku-Zdroju;
Krzysztof Frąś i Daniel Jesionka - 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach;
Sandra Filipowicz i Dawid Szczukiewicz - Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 w Skarżysku Kamiennej;
Dominika Górecka i Bartosz Matysek - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Pomysłodawcą oraz prowadzącym był Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.
Organizatorami przedsięwzięcia byli: Restauracja„Ponidzie” w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness w Busku-Zdroju, Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Busku-Zdroju.
Sponsorzy konkursu: Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness, Grupa Polskie Składy Budowlane S.A., Prymat, Zeelandia, ARiMR.
Danie, które podbiło podniebienia jurorów i zdobyło I miejsce to: Filet z kaczki na puree kalafiorowym z duszonym burakiem, gnocchi z fioletowego ziemniaka i oliwą tymiankową, przygotowane przez Krystiana Piaseckiego i Aleksandrę Gładysz. Na II miejscu znalazła się potrawa: Pierś z kaczki z kalafiorowym bulgur i sosem z buraków w wykonaniu Dominiki Góreckiej i Bartosza Matyska. III miejsce zdobyło danie: Filet z kaczki na kaszy gryczanej na kolorowym puree, piklowanymi buraczkami z sosem limonkowo– kardamonowym, które zostało przygotowane przez Andrzeja Gawędę i Natalię Przekotę.
Do II edycji Buskich Potyczek Kulinarnych zakwalifikowali się:
Krystian Piasecki i Magdalena Paluch - Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu;
Marian Wąchała i Jana Zatyrka - Niepubliczne Technikum w Kielcach;
Jolanta Kogut i Joanna Krzykawska - Zespół Szkół Zawodowych nr 2 w Krakowie;
Dawid Mazurczak i Agnieszka Zegadło - Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach;
Andrzej Gawęda i Natalia Przekota - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Busku-Zdroju;
Krzysztof Frąś i Daniel Jesionka - 6-2 Hufiec Pracy w Niepołomicach;
Sandra Filipowicz i Dawid Szczukiewicz - Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 w Skarżysku Kamiennej;
Dominika Górecka i Bartosz Matysek - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.
Pomysłodawcą oraz prowadzącym był Patryk Kotarba – Szef Kuchni Restauracji Ponidzie w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness.
Organizatorami przedsięwzięcia byli: Restauracja„Ponidzie” w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical Spa&Wellness w Busku-Zdroju, Szkolny Klub Fascynacji Kulinarnych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Busku-Zdroju.
Sponsorzy konkursu: Hotel Słoneczny Zdrój Medical Spa & Wellness, Grupa Polskie Składy Budowlane S.A., Prymat, Zeelandia, ARiMR.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.17.6.75