Chcesz być szczęśliwy? Jedz warzywa i owoce!

Dodał: Milena Data: 2017-06-06 10:12:20 (czytane: 7806)

Co stanowi o wyjątkowości warzyw i owoców? Liczne badania naukowców potwierdzają, że są one nieocenionym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a w konsekwencji – niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Okazuje się jednak, że produkty te mają także inną, zaskakującą właściwość – mogą zwiększać nasze poczucie szczęścia!

Dlaczego warzywa i owoce są zdrowe?
Aby organizm człowieka mógł prawidłowo funkcjonować, niezbędna jest dobrze zbilansowana dieta, oparta na produktach bogatych w witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze. Ich naturalnym źródłem są warzywa i owoce, które posiadają wiele cennych właściwości. W ramach kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” odkrywamy sekrety rodzimych produktów, które warto znać, aby cieszyć się zdrowiem, mieć energię i zachować witalność na długie lata.

Warzywa strączkowe, zwłaszcza fasola, groch, bób i owoce, takie jak maliny, jeżyny i porzeczki, bogate są w błonnik pokarmowy, który m.in. reguluje poziom cukru we krwi oraz pomaga eliminować toksyny z organizmu. W profilaktyce choroby niedokrwiennej serca czy dla zdrowia kości i dziąseł niezbędna jest wit. C, której większe ilości niż w cytrusach znaleźć można w natce pietruszki, czarnej porzeczce oraz papryce. O równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu dbają szczególnie zielone warzywa: brokuły, szparagi, cukinia, szpinak, kapusta, ale także m.in.: buraki, pomidory lub marchew, a z owoców: jabłka, agrest oraz borówki. Niezwykle cenne składniki zawarte w brukselce wpływają na odbudowę DNA w komórkach oraz blokują rozwój komórek nowotworowych. Dynia, cukinia i papryka posiadają barwniki – luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić siatkówkę oka przed szkodliwym wypływem promieniowania słonecznego. Substancje obecne w gruszce wspomagają zdrowie układu krążenia i redukują ryzyko zachorowania na jaskrę, a także poprawiają koncentrację i funkcjonowanie tarczycy.

salatka.JPG

– Każdy z nas chciałby być szczęśliwy, zdrowy i jak najdłużej zachować młody wygląd. Jedną z recept może być odpowiednia ilość warzyw i owoców w codziennej diecie. Zaleca się, aby spożywać je pięć razy dziennie lub w ilości przynajmniej 400 gramów na dobę, a według Instytutu Żywności i Żywienia po prostu jak najczęściej – tak, aby stanowiły minimum połowę każdego posiłku, przy zachowaniu proporcji ¾ warzyw i ¼ owoców. Jeśli wiemy, jakie właściwości mają konkretne produkty, chętniej i częściej po nie sięgniemy. Warto nauczyć się wybierać to, co naturalne, oraz przekonać do tego najbliższych – sok jabłkowy zamiast napojów gazowanych, chipsy, ale z jarmużu, czy sałatka warzywna w miejsce wysokotłuszczowego, przetworzonego dania na wynos – przekonuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalista ds. żywienia, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

W jaki sposób poprawiają nastrój?
W czerwcu 2016 roku w „American Journal of Public Health” opublikowano badania1, z których wynika, iż spożywanie warzyw i owoców podnosi poziom odczuwanego szczęścia. Podobne wnioski płyną z rezultatów sondażu2, przeprowadzonego w ramach pierwszej edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” – osoby, które spożywały warzywa kilka razy dziennie, deklarowały ponad dwukrotnie wyższy poziom szczęścia niż badani sięgający po jarzyny sporadycznie! Co sprawia, że warzywa i owoce pozytywnie wpływają na nasz nastrój?

Śliwki to owoce szczęścia – mają dużą zawartość tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego powstajew naszym mózgu serotonina nazywana hormonem szczęścia. Marchew z kolei bogata jest w biotynę, której braki mogą powodować zmęczenie i zły nastrój. Zielone, drobne listki roszponki działają uspokajająco – wpływa ona kojąco na system nerwowy, a dodatkowo, oprócz wit. C, bogata jest w żelazo, potrzebne w stanach osłabienia oraz stanowi źródło potasu potrzebnego w fazie napięcia. Spożywanie papryki pobudza natomiast pracę przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie soków trawiennych, oraz pomaga w zaparciach i wzdęciach. Także jabłka, dzięki dużej zawartości pektyn, regulują perystaltykę jelit, dając uczucie lekkości.

– Często w  gabinecie lekarskim pacjent jest zaskoczony, gdy słyszy diagnozę, że jego złe samopoczucie i zmęczenie mogą być wynikiem m.in. nieprawidłowej diety, ubogiej w ważne dla zdrowia, naturalne składniki. Wtedy zachęcam do zastąpienia w jadłospisie przetworzonych produktów naszymi polskimi warzywami i owocami, które są nieocenionym źródłem bezcennych witamin i składników mineralnych, oraz spożywania ich pod każdą postacią – najlepiej surowych, pieczonych lub gotowanych na parze – radzi Aleksandra Stasiewicz, lekarz internista, ekspert kampanii Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl, www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Reklama

REKLAMA

Komentarze (0)

Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.227.24.209

Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeżeli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odśwież stronę i spróbuj ponownie...


Hotel Nad Starą Nidą - hotel, restauracja

Pińczów, ul. Armii Ludowej 4

Dom weselny Zakątek

Michałów, Wrocieryż

Hotel Pod Świerkiem

Busko Zdrój, ul. Waryńskiego 38

Promocje

Generic placeholder image
Konkurs zakończony: Do wygrania vouchery do Salonu wirtualnej rzeczywistości w Busku-Zdroju!

Zdrowie zaczyna się w jamie ustnej - skorzystaj z jednej z 2800 darmowych konsultacji dentystycznych

Badania wykazują, że choroby przyzębia mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób naczyniowo-sercowych, a nawet Alzheimera - mogą więc nie tylko prowadzić do utraty zębów, lecz także poważnie wpływać na zdrowie całego organizmu. więcej»

Konkursy

pinczow24.pl poleca

Ogłoszenia

Dodano: 2024-05-11 04:54:34

Pani Szuka Pana

Dodano: 2024-05-11 03:54:28

Samotna Blondynka

Dodano: 2024-05-11 02:54:27

Pani Szuka Pana - Ogłoszenie Prywatne

Dodano: 2024-05-11 01:54:26

Zdecydowana szuka mężczyzny

Dodano: 2024-05-11 00:54:28

Luźna Ero Znajomość

Dodano: 2024-05-10 23:54:28

Zdecydowana szuka mężczyzny

Dodano: 2024-05-10 22:54:29

Namiętne Spotkania - Szukam Pana

Dodano: 2024-05-10 22:43:40

SKUP SAMOCHODÓW, AUT

Dodano: 2024-05-10 21:54:27

Szukam Konkretnego Faceta

Dodano: 2024-05-10 21:24:14

SLOMA

Dodano: 2024-05-10 20:54:29

Pani Szuka Pana

Dodano: 2024-05-10 20:24:53

Pomogę przy montażu paneli fotowoltaicznych

Dodano: 2024-05-10 19:54:29

Zdecydowana szuka mężczyzny

Dodano: 2024-05-10 18:56:11

Kład dla dzieci

Dodano: 2024-05-10 18:56:05

Kład dla dzieci