Degustacja dań z nowego menu Restauracji Ponidzie
Dodał: Agnieszka Data: 2015-04-25 09:59:11 (czytane: 16992)
ŚWIĘTOKRZYSKIE INSPIRACJE
Przystawka:
- ALE HECA…PEŁNA MISA PROSTO Z PIECA. Pierogi zapiekane na trzy sposoby: z kaszanką i pieczonymi jabłkami, z rydzami i śliwą, z baraniną i serem kozim; do tego puree z buraków z miodem i chili.
POLSKA ZIEMIA W NOWOCZESNYM STYLU
Przystawka:
- Śledź bałtycki w duecie z wędzonym pstrągiem, buraczki z chrzanem, marynowane kurki i sos tatarski.
Zupa:
- Żur na naszym zakwasie z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami, jajkiem przepiórczym i chipsami z boczku.
Danie główne:
- Kalibrowane żeberka w słodko - ostrej marynacie na siekanej pieczonej golonce z kapustą, słupki ziemniaków z warzywami.
Przystawki:
- Tatar z polskiej wołowiny z grzybami mikołajkowymi i liśćmi siekanej botwinki, szalotka z miodem, ogórek i żółtko.
- Carpaccio z wędzonej kaczej piersi z sosem z jeżyn i malin, puder z pistacji i szczaw zajęczy.
- Pierogi z gęsiną z podsmażanymi na złoto rydzami i emulsją grzybową.
- Smażone kawałki barweny i jesiotra w połączeniu ze świeżym mango i papają na delikatnym musie z wasabi.
Sałaty:
- Kompozycja sałat z marynowanym karpiem zatorskim, owocami granatu, jabłkami sandomierskimi i sosem octowo-czereśniowym.
- Sałatka z nowalijek, mikro ziół, polnych kwiatów, jadalną gąbką pietruszkową, kokosem i lukrecją.
Zupy:
- Rosół na wiejskiej gęsi, siekana marchew, pietruszka, czosnek pieczony i żółtko kacze w cieście lubczykowym
- Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży.
- Delikatna zupa z królika z dodatkiem mleka kokosowego i makaronu z cukinii.
Danie główne:
Mięso i drób:
- Stek z polskiej polędwicy wołowej z pieczonymi mini burakami, fioletowe puree i puch z chrzanu z chipsami z warzyw.
- Polędwiczka cielęca na razowym canneloni z pak choi i szczawiem, puree z młodej marchwi.
- Filet z kaczki z sosem z trawy cytrynowej i miodu, makaron razowy z pistacjami i spaghetti z kolorowych warzyw z dodatkiem krewetki tygrysiej, małży i mini raków.
Ryby:
- Jesiotr pieczony w otulinie kumpiaka na duszonych porach z szyjkami rakowymi i pęczkami.
- Stek z tuńczyka z ratatouille ze słodkich warzyw i oliwek z ryżem jaśminowym i kardamonem.
- Dorsz smażony na maśle z sałatką na ciepło z bobu, groszku cukrowego, kolorowej marchwi na białej emulsji z migdałami.
- Czarne ravioli z łososiem i buncokiem ziołowym na aromatycznym sosie z szałwii.
Desery:
- Lody z marchwi i agrestu z lodami z siekanej mięty, limonki i lampką proseco z owocami.
- Ciastko z kardamonem w białej czekoladzie z degustacją smaków świata.
Zapraszamy do przeżycia prawdziwej odyseji po nowych smakach Restauracji Ponidzie! W tej galerii potraw Twój smak za przewodnika!
Esencjonalny bulion na skorupiakach, podany ze smażonymi kawałkami halibuta i sandacza na dzikim ryżu z dodatkiem zapiekanej małży. (fot. Kamil Wojciechowski)
Z uwagi na ograniczoną liczbę miejsc (32 osoby), prosimy nie zwlekać z dokonywaniem rezerwacji.
Miejsce: Restauracja Ponidzie
Termin: 26 kwietnia 2015 (niedziela)
Godzina: 13.00
Cena: 80 zł/osoba
Prosimy o wcześniejszą rezerwację pod nr tel.: 41/ 378 88 06 lub email: sales02@slonecznyzdroj.pl.
Wymagana przedpłata w formie bezzwrotnego zadatku: 50 % do 25 kwietnia 2015 r. lub 100 % w dniu degustacji.
Informacje: www.slonecznyzdroj.pl
/Artykuł sponsorowany/
Reklama