Dni Otwarte dla Turystyki w Busku (foto)
Dodał: Milena Data: 2014-12-17 09:57:53 (czytane: 18397)
W dniach 12 - 14 grudnia 2014 r. w Busku-Zdroju, odbyły się Dni Otwarte dla Turystyki. Organizatorami wydarzenia byli: Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Buskie Samorządowe Centrum Kultury oraz Lokalna Organizacja Turystyczna "Moc Ponidzia".
Trzydniowe wydarzenie rozpoczęto Konferencją pt. "Komercjalizacja usług
turystycznych". Katarzyna Szczukiewicz-Kałużna z Lokalnej Grupy
Działania Słoneczny Lider przedstawiła produkt turystyczny, jakim jest
tworzony od 2009 roku Szlak Wokół Słońca.
Ewa Satora omówiła szeroki wachlarz przedsięwzięć, które udało się
zrealizować w ostatnich latach na obszarze działania Lokalnej Grupy
Działania stowarzyszenia "G5". Inwestycje te stanowią zaplecze niezbędne
dla rozwoju turystyki na terenie objętym działalnością LGD-ów.
"Trendi" Ponidzie
Miłym akcentem tego dnia był konkurs zorganizowany przez Karolinę Kępczyk, dyrektor Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie. Kilka wylosowanych przez Koziołka Matołka osób otrzymało darmowe, rodzinne wejściówki do ECB. Natomiast państwo Buczyńscy zaprosili uczestników konferencji na wystawę: Świętokrzyska Biesiada Baby-Jagi do Pacanowa.
Smakowicie zrobiło się podczas prezentacji Małgorzaty Donoch, Prezes Lokalnej Grupy Działania Słoneczny Lider oraz Kierownika Działu Kultury i Turystyki w Buskim Samorządowym Centrum Kultury. W barwny sposób przedstawiła ona tradycyjne produkty i potrawy z naszego regionu wpisujące się w Kulinarny Szlak Ponidzia i Powiśla.
Uczestnicy spotkania z uwagą wysłuchali również prelekcji dr Anny Palus - byłego pracownika Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, która opowiadała o trudach w tworzeniu pierwszych produktów turystycznych w naszym województwie.
Ostatnia prezentacja dotyczyła aktualnych trendów w polskiej turystyce w odniesieniu do potencjału Ponidzia. Temat w interesujący sposób zaprezentowała dyrektor Regionalnej Organizacji Turystycznej Małgorzata Grzywna.
Spacerkiem po Busku
Tego dnia udostępniono także zwiedzającym, kościółek pw. Św. Leonarda – jeden z najciekawszych i najcenniejszych obiektów turystycznych Buska i okolic. Zaproszono również mieszkańców oraz kuracjuszy na "spacerek" po Busku-Zdroju – od budynku Marconiego, przez al. Mickiewicza, Plac Zwycięstwa, kościół pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny do kościoła pw. Św. Leonarda.
W starym młynie
Jednym z mocnych punktów programu grudniowych dni turystyki były warsztaty wyjazdowe do Zagrody Edukacyjnej w Nizinach. Odbyły się one w sobotę 13 grudnia. Grupa mieszkańców Buska oraz okolic zapoznała się z dwiema edukacyjnymi ścieżkami stworzonymi na terenie gospodarstwa agroturystycznego Zofii Guz w Nizinach. Gospodyni oprowadziła wszystkich po starym młynie, a jako córka młynarza z przyjemnością wprowadziła zebranych gości w tajniki dawnego procesu mielenia ziarna na mąkę. Obiekt ten gromadzi unikalne dziś narzędzia pracy, stosowane dawniej w rolnictwie. Dziś są to prawdziwe skarby wzbudzające często sentyment starszych i zdumienie młodszych. W Starym Młynie można zobaczyć również pokaźną kolekcję dawnych radioodbiorników, a na ścianach tablice informacyjne dotyczące ziół zbieranych na okolicznych łąkach.
Latem kępy ziół suszą się w starym młynie, tworząc piękną ekspozycję. Młodzież przyjeżdża tu uczyć się jak je zbierać i rozpoznawać. Właściciele gospodarstwa specjalizują się w hodowli ryb prezentując drugą ścieżkę dydaktyczną tj. ścieżkę "rybną".
Bardzo przyjemną częścią tego spotkania była degustacja regionalnych potraw, która odbyła się w sercu gospodarstwa, pięknym budynku stylizowanym na staropolski dworek. Klimatyczny salon sprzyjał degustacji i żywej dyskusji. Mówiono o pomysłach Państwa Zofii i Jacka Guz na tego typu gospodarstwo agroturystyczne wraz z całą gamą oferowanych atrakcji i zajęć edukacyjnych.
W doskonały nastrój wprawiła wszystkich atmosfera tego miejsca oraz lokalne pyszności: pączki z Widuchowy, barszcz z grzybową nutą, ziemniaki z parnika z masełkiem czosnkowym, domowy sernik oraz chleb ze smalcem. Można było skosztować gorącego jeszcze podpłomyka – prosto z blachy oraz popisowej i utytułowanej nalewki gospodyni – słynnego sośnika.
Spacer w promieniach grudniowego słońca zakończył tą miłą wizytę w Nizinach.
Zapach chleba w izbie
Pieczonym chlebem i podpłomykami pachniało tego dnia w Izbie Chlebowej Parafii Brata Alberta. Miejsce to jest jednym z ważnych punktów na szlaku umiejętności, który wpisuje się w Szlak Wokół Słońca. Do izby, każdy mógł tego dnia przyjść i zobaczyć jak wciąż kultywowany jest w tym miejscu, zwyczaj wypieku chleba – symbolu pożywienia, dostatku i pomyślności.
W Imosowej Pecynie
Ostatni dzień Dni Otwartych dla Turystyki 2014 upłynął w atmosferze artystycznych doznań w niebanalnej galerii Michała Imosy w Nowym Folwarku. Artysta gościł w swoich progach grupę turystów z Buska-Zdroju oraz okolicznych miejscowości, którzy wybrali się na przejażdżkę Słonecznym Exspresem.
Gospodarz z radością powitał wszystkich przybyłych, prezentując zbiór autorskich prac w galerii zwanej "Imosową pecyną".
Michał Imosa jest dziennikarzem i publicystą, a z zamiłowania również
malarzem oraz wielkim miłośnikiem koni. W jego galerii znajduje się
około 20 prac – portretów oprawionych w końskie chomąta. Niecodzienne
ramy obrazów stanowią o wyjątkowości tego miejsca, a dla artysty są
wyrazem uwielbienia dla koni. Michał Imosa snuł opowieści o bohaterach
swoich obrazów, historii nietypowej galerii oraz wspaniałych arabach z
michałowskiej stadniny. Powrót do Buska uatrakcyjniły wszystkim
opowieści przewodnika dotyczące mniej i bardziej znanych atrakcji
turystycznych naszego miasta.
Popołudnie przyniosło kolejną wycieczkę – tym razem wirtualną w postaci prezentacji stworzonej przez przewodnika Piotra Szumilasa. W wirtualny spacer po Ponidziu zabrał on mieszkańców Buska oraz kuracjuszy, którzy zjawili się tego dnia w Buskim Samorządowym Centrum Kultury.
tekst: BSCK, foto: T. Ura, A.Chyc, P. Kaleta
"Trendi" Ponidzie
Miłym akcentem tego dnia był konkurs zorganizowany przez Karolinę Kępczyk, dyrektor Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie. Kilka wylosowanych przez Koziołka Matołka osób otrzymało darmowe, rodzinne wejściówki do ECB. Natomiast państwo Buczyńscy zaprosili uczestników konferencji na wystawę: Świętokrzyska Biesiada Baby-Jagi do Pacanowa.
Smakowicie zrobiło się podczas prezentacji Małgorzaty Donoch, Prezes Lokalnej Grupy Działania Słoneczny Lider oraz Kierownika Działu Kultury i Turystyki w Buskim Samorządowym Centrum Kultury. W barwny sposób przedstawiła ona tradycyjne produkty i potrawy z naszego regionu wpisujące się w Kulinarny Szlak Ponidzia i Powiśla.
Uczestnicy spotkania z uwagą wysłuchali również prelekcji dr Anny Palus - byłego pracownika Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, która opowiadała o trudach w tworzeniu pierwszych produktów turystycznych w naszym województwie.
Ostatnia prezentacja dotyczyła aktualnych trendów w polskiej turystyce w odniesieniu do potencjału Ponidzia. Temat w interesujący sposób zaprezentowała dyrektor Regionalnej Organizacji Turystycznej Małgorzata Grzywna.
Spacerkiem po Busku
Tego dnia udostępniono także zwiedzającym, kościółek pw. Św. Leonarda – jeden z najciekawszych i najcenniejszych obiektów turystycznych Buska i okolic. Zaproszono również mieszkańców oraz kuracjuszy na "spacerek" po Busku-Zdroju – od budynku Marconiego, przez al. Mickiewicza, Plac Zwycięstwa, kościół pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny do kościoła pw. Św. Leonarda.
W starym młynie
Jednym z mocnych punktów programu grudniowych dni turystyki były warsztaty wyjazdowe do Zagrody Edukacyjnej w Nizinach. Odbyły się one w sobotę 13 grudnia. Grupa mieszkańców Buska oraz okolic zapoznała się z dwiema edukacyjnymi ścieżkami stworzonymi na terenie gospodarstwa agroturystycznego Zofii Guz w Nizinach. Gospodyni oprowadziła wszystkich po starym młynie, a jako córka młynarza z przyjemnością wprowadziła zebranych gości w tajniki dawnego procesu mielenia ziarna na mąkę. Obiekt ten gromadzi unikalne dziś narzędzia pracy, stosowane dawniej w rolnictwie. Dziś są to prawdziwe skarby wzbudzające często sentyment starszych i zdumienie młodszych. W Starym Młynie można zobaczyć również pokaźną kolekcję dawnych radioodbiorników, a na ścianach tablice informacyjne dotyczące ziół zbieranych na okolicznych łąkach.
Latem kępy ziół suszą się w starym młynie, tworząc piękną ekspozycję. Młodzież przyjeżdża tu uczyć się jak je zbierać i rozpoznawać. Właściciele gospodarstwa specjalizują się w hodowli ryb prezentując drugą ścieżkę dydaktyczną tj. ścieżkę "rybną".
Bardzo przyjemną częścią tego spotkania była degustacja regionalnych potraw, która odbyła się w sercu gospodarstwa, pięknym budynku stylizowanym na staropolski dworek. Klimatyczny salon sprzyjał degustacji i żywej dyskusji. Mówiono o pomysłach Państwa Zofii i Jacka Guz na tego typu gospodarstwo agroturystyczne wraz z całą gamą oferowanych atrakcji i zajęć edukacyjnych.
W doskonały nastrój wprawiła wszystkich atmosfera tego miejsca oraz lokalne pyszności: pączki z Widuchowy, barszcz z grzybową nutą, ziemniaki z parnika z masełkiem czosnkowym, domowy sernik oraz chleb ze smalcem. Można było skosztować gorącego jeszcze podpłomyka – prosto z blachy oraz popisowej i utytułowanej nalewki gospodyni – słynnego sośnika.
Spacer w promieniach grudniowego słońca zakończył tą miłą wizytę w Nizinach.
Zapach chleba w izbie
Pieczonym chlebem i podpłomykami pachniało tego dnia w Izbie Chlebowej Parafii Brata Alberta. Miejsce to jest jednym z ważnych punktów na szlaku umiejętności, który wpisuje się w Szlak Wokół Słońca. Do izby, każdy mógł tego dnia przyjść i zobaczyć jak wciąż kultywowany jest w tym miejscu, zwyczaj wypieku chleba – symbolu pożywienia, dostatku i pomyślności.
W Imosowej Pecynie
Ostatni dzień Dni Otwartych dla Turystyki 2014 upłynął w atmosferze artystycznych doznań w niebanalnej galerii Michała Imosy w Nowym Folwarku. Artysta gościł w swoich progach grupę turystów z Buska-Zdroju oraz okolicznych miejscowości, którzy wybrali się na przejażdżkę Słonecznym Exspresem.
Gospodarz z radością powitał wszystkich przybyłych, prezentując zbiór autorskich prac w galerii zwanej "Imosową pecyną".
Popołudnie przyniosło kolejną wycieczkę – tym razem wirtualną w postaci prezentacji stworzonej przez przewodnika Piotra Szumilasa. W wirtualny spacer po Ponidziu zabrał on mieszkańców Buska oraz kuracjuszy, którzy zjawili się tego dnia w Buskim Samorządowym Centrum Kultury.
tekst: BSCK, foto: T. Ura, A.Chyc, P. Kaleta
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 3.145.97.248