Wiadomości - Kultura, rozrywka
'Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2023' - Jest smacznie, zdrowo i zdrojowo (foto)
Dodał: Marta Data: 2023-09-02 14:21:42 (czytane: 8933)
Trwa trzecia edycja Festiwalu "Polskie Kulinaria Busko-Zdrój", zainicjowana przez Świętokrzyski Oddział Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zachęcamy do udziału i cieszenia się tym, co Organizatorzy przygotowali na ten dwudniowy Festiwal!
Głównym celem festiwalu jest promocja różnorodnych producentów żywności z różnych zakątków Polski, oferujących swojskie, lokalne i tradycyjne produkty spożywcze, często wyróżnione nagrodami przez organizacje wspierające tradycyjną polską żywność.
Jarmark Norbertański, będący priorytetową częścią Polskich Kulinariów, jest miejscem, gdzie można zakupić wyśmienite wyroby prosto od producentów.
Festiwal ma na
celu nie tylko zaspokoić podniebienia gości, ale także dostarczyć im
niezapomnianych przeżyć i wrażeń. Wydarzeniu towarzyszą liczne
atrakcje, takie jak gotowanie i pokazy kulinarne na świeżym powietrzu,
konkursy dla publiczności, konferencje, animacje muzyczne dla dzieci,
koncerty artystyczne oraz kulinarne wędrówki szlakiem "Zasmakuj w
regionie!" po buskich restauracjach, z degustacją specjałów
przygotowanych w stylu foodparingu.
Nie pozostaje nic innego, jak
zaprosić wszystkich smakoszy do Busko-Zdroju w dniach 2-3 września 2023
roku, by razem celebrować i cieszyć się kulinarną gościnnością Polski.
Program
„Polskie Kulinaria Busko-Zdrój 2023"
2-3.09.2023r.
2 września - sobota
ul. 1 Maja- 10.00:18.00 Jarmark Norbertański.
- 11.00:14.00
Konferencja pt. „Produkty lokalne i tradycyjne wysokiej jakości szansą
na rozwój przedsiębiorczości inspirowanej dziedzictwem kulturowym" w
ramach konkursu nr 7/2023 dla Partnerów KSOW, namiot przy ul. 1 Maja.
- 14.00:17.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
- Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy".
- Pokaz wyrobu serów - Bacówka na Polanie Majerz Czorsztyn.
Tężnia
- 12.00:18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek".
- 12.00:18.00
Strefa turystyczna — Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa
Świętokrzyskiego. Event regionalny „Świętokrzyskie w rytmie slow".
(Promocja oferty turystyki wiejskiej/ slow tourism/ z udziałem kapsuły
5D- seanse filmowe co 15 minut dla 6 osób jednocześnie, degustacja
produktów „made in świętokrzyskie", oferta wydawnicza turystyki
wiejskiej, itp.)
- 13.00:16.00 Warsztat rzemieślniczy „Małe owoce i warzywa z tkanin".
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
- 12.00:12.40 Pokaz kulinarny - Bristol Busko ART & Medical SPA, Szef Kuchni Grzegorz Struski.
- 12.40:13.20 Pokazy artystyczne: Studia Tańca i Ruchu Scenicznego MIMESIS.
- 13.20:14.00 Pokaz kulinarny — Hotel Słoneczny Zdrój Busko-Zdrój Medical Spa & Wellness, Szef Kuchni Hubert Haczyk.
- 14.00:15.00 Pokazy Taneczne Perfekta Dance.
- 15.20:16.00 Pokaz kulinarny — Hotel Polonia Park Medical Center & Spa Busko-Zdrój Szef Kuchni Hubert Misterkiewicz.
- 16.20:17.00 Pokaz kulinarny — Restauracja Autorska, Terma Słowacki Resort Medical SPA, Szef Kuchni Ryszard Białek.
- 17.00:18.00 Koncert Wiktora Kowalskiego.
- 18.00:19.30 Koncert Andrzeja Pisuli.
- 19.30:20.30 Biesiada z Kapelą Dobrej Woli
- 20.30:21.00 Widowisko „Park dźwiękiem i światłem malowany".
„Zasmakuj w regionie — siedem stołów"
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat
Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Hotel Gromada Medical SPA,
Bristol Busko ART & Medical SPA, Hotel Polonia Park Medical Center
& Spa, Restauracja Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA,
Restauracja Lawendowy Zdrój Medycyna i SPA/Zbludowice. Menu obowiązuje w
godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
3 września- niedziela
ul. 1 Maja
- 10.00:18.00 Jarmark Norbertański.
- 13.00:16.00 Pokazy na stoiskach wystawców:
- Pokaz wyciskania naturalnych soków owocowo-warzywnych przez „Sandomierski Szlak Jabłkowy".
- Pokaz dla dzieci — Produkcja makaronów domowym sposobem z wykorzystaniem mąk z pradawnych odmian pszenicy, Agro-Apis Baćkowice.
Tężnia
- 12.00:18.00 Atrakcje dla rodzin z dziećmi - Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju i Promocji Wsi „Razem dla Widełek".
- 12.00:18.00 Pokazy kulinarne w plenerze dla dzieci i dorosłych pn. „Odkrywcy natury".
- 17.30:18.30 Spektakl „Starościanka".
Muszla Koncertowa w Parku Zdrojowym
- 11.00:11.40
Pokaz kulinarny — Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław
Reszczyk.
- 12.00:13.00 Koncert „Kwintet Jerzego Cygana".
- 13.20:14.00
Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław
Reszczyk.
- 14.20:15.20 Koncert „Andrzej i Przyjaciele".
- 15.20:16.00
Pokaz kulinarny - Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów
Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław
Reszczyk.
- 16.20:17.00 Pokaz kulinarny - Reprezentanci
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Szef Kuchni
Jarosław Uściński, Szef Kuchmi Mirosław Reszczyk.
- 17.00:18.00 Biesiada z „Kapelą Dobrej Woli".
„Zasmakuj w regionie — pięć stołów"
Spacer dla smakoszy po buskich restauracjach z degustacją potraw regionalnych i trunków: Pensjonat
Zamek Dersława, Kawiarnia Cynamonowa, Bristol Busko ART & Medical
SPA, Hotel Polonia Park Medical Center & Spa, Restauracja
Autorska-Terma Słowacki Resort Medical SPA.
Menu obowiązuje w godzinach pracy restauracji do wyczerpania dań.
Zapraszamy na Polskie Kulinaria 2023!
Komentarze (1)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 34.204.181.91
eH!De (2023-09-03 15:24:38)
Jest zdrojowo. Czyli drogo jak sk...syn.