Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni: Tradycja, smaki i kultura w jednym miejscu
Dodał: Marta Data: 2025-04-29 10:10:47 (czytane: 3885)
Po raz dziewiąty zapraszamy do Tokarni na jedno z najsmaczniejszych wydarzeń regionu. Na gości czeka bogaty wybór regionalnych potraw, przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i lokalnych producentów żywności. Nowością tegorocznej edycji będzie strefa kuchni żydowskiej, której kulinarne dziedzictwo zaprezentowane zostanie w ramach wydarzenia „Święto Pesach”.
Festiwalowi towarzyszyć będą wydarzenia artystyczne i religijne:
3 maja 2025 r. (sobota): – od godz. 11.00 – degustacja potraw kuchni żydowskiej w sektorze małomiasteczkowym, obok chałupy żydowskiego krawca
– godz. 14.10 – występ Zespołu Klezmerskiego Szalom Chełm
– koncerty na scenie: Zespół Chełmowianie, Przepióreczka, Wierna Rzeka, Strawczynek, Kapela Korbanów, Kapela Świętokrzyska
4 maja 2025 r. (niedziela): – godz. 11.00 – Msza Święta w zabytkowym Kościele z Rogowa
– kontynuacja degustacji w ramach „Święta Pesach”
– koncerty: Zespół Bolechowiczanie, Kowalanki, Cieślaneczki, Piekoszowianie, Łopuszno, Serca Belna
Integralną częścią festiwalu będzie także konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa”, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego. Będzie to okazja do przypomnienia dawnych smaków i domowych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Świętokrzyski Festiwal Smaków to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również święto lokalnej kultury i tradycji. Wśród pachnących stoisk i dźwięków ludowej muzyki każdy znajdzie coś dla siebie.
Reklama
REKLAMA
Komentarze (0)
Uwaga: Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Za wypowiedzi naruszające prawo lub chronione prawem dobra osób trzecich grozi odpowiedzialność karna lub cywilna. IP Twojego komputera: 18.97.9.173