Świętokrzyski Festiwal Smaków
Data: 03 05 2025
- 04 05 2025
Miejsce:
Muzeum Wski Kieleckiej w Tokarni
Ponad 100 wystawców, setki regionalnych przysmaków, występy zespołów ludowych i konkurs kulinarny - tak zapowiada się 9. edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków, która odbędzie się w dniach 3-4 maja 2025 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Po
raz dziewiąty zapraszamy do Tokarni na jedno z najsmaczniejszych
wydarzeń regionu. Na gości czeka bogaty wybór regionalnych potraw,
przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa
agroturystyczne i lokalnych producentów żywności. Nowością tegorocznej
edycji będzie strefa kuchni żydowskiej, której kulinarne dziedzictwo
zaprezentowane zostanie w ramach wydarzenia „Święto Pesach”.
Festiwalowi towarzyszyć będą wydarzenia artystyczne i religijne:
3 maja 2025 r. (sobota): – od godz. 11.00 – degustacja potraw kuchni żydowskiej w sektorze małomiasteczkowym, obok chałupy żydowskiego krawca
– godz. 14.10 – występ Zespołu Klezmerskiego Szalom Chełm
– koncerty na scenie: Zespół Chełmowianie, Przepióreczka, Wierna Rzeka, Strawczynek, Kapela Korbanów, Kapela Świętokrzyska
4 maja 2025 r. (niedziela): – godz. 11.00 – Msza Święta w zabytkowym Kościele z Rogowa
– kontynuacja degustacji w ramach „Święta Pesach”
– koncerty: Zespół Bolechowiczanie, Kowalanki, Cieślaneczki, Piekoszowianie, Łopuszno, Serca Belna
Integralną
częścią festiwalu będzie także konkurs kulinarny „Smaki Dzieciństwa”,
skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego.
Będzie to okazja do przypomnienia dawnych smaków i domowych receptur
przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Świętokrzyski Festiwal
Smaków to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również święto lokalnej
kultury i tradycji. Wśród pachnących stoisk i dźwięków ludowej muzyki
każdy znajdzie coś dla siebie.
Jeżeli wiesz o imprezie / wydarzeniu, którego tu nie ma - dodaj je do naszej bazy!
Dodaj nową imprezę



